Over Hendrien
In 1988 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie in 's-Hertogenbosch, afdeling plastische vormgeving.
Mijn eindexamen-werk bestond uit monumentale houtskooltekeningen en sculpturen van metalen verwarmingsbuizen.
Tot 1994 schilderde en tekende ik op groot formaat waarbij licht, schaduw en ritme centraal staan...uitsluitend in zwart/wit.
Ik werkte met acrylverf op onbespannen monumentale linnen doeken, kleinere doeken of op houtenpaneeltjes (expo "lichtportretten").
Monumentale ijzeren sculpturen ontstonden vanuit ritmische constructies van aan elkaar gelastte zwarte verwarmingsbuizen.
In die tijd was een sculptuur voor mij goed als de "schaduw-tekening" interessant was en een tekening moest ruimte scheppen.
De tekeningen en sculpturen uit deze periode stonden in relatie tot de eindeloos lange wandelingen die ik met mijn geliefde maakte in de donkere Ardeense dennenbossen.
Vanaf 1994 kreeg kleur en het tactiele van materialen een enorme aantrekkingskracht op mij, in hetzelfde jaar wordt onze zoon Róman geboren, in deze tijd ontstaan intuïtieve kleurige werken in oliekrijt op kleine houtenpaneeltjes.
Ik werkte o.a. met parafine, kaolien (porseleinaarde), oliekrijt en houtskool.
"als ik begin met tekenen ontstaat er al snel een chaos en al tekenend vind ik mijn weg eruit, tot het moment dat ik uiterst vertraagt de laatste details aanbreng en precies voel én weet wanneer het af is....het is een koorddansen tussen doen, volgen en sturen.
Ik blijf ergens aan haken, terloopse gedachten, dingen die toevallig bij elkaar staan, daar zoem ik dan op in: een deksel wordt opgelicht....beelden gaan stromen, de hang naar verdwalen....
Het lijkt op het moment net na het ontwaken, waarbij je corrigerende brein nog niet de volledige regie heeft overgenomen; het onderbewuste; het lijf en het zinnelijke mijmeren nemen hun ruimte."
Vanaf 1998 ontstaan de interactieve en de community Art projecten.
Mijn eerste interactieve werk was in opdracht van Theaterfestival de Boulevard & de Gentse Feesten, getiteld de "S(w)ingende Grijze Canonnen" een video-installatie i.s.m Peter van Polanen.
Dit werk opende een deur naar interactie tussen publiek én installatie.
Bij deze video-installatie van de nederlandstalige canons zingende ouderenkoren (het Gentse en het Bosche ouderenkoor) staat het publiek tussen de schermen ingeklemd, waarbij de videobeelden meer dan levensgroot geprojecteerd worden in zwart/wit (2 videoschermen van 3 m bij 2,5 m).
Mensen, dichtbijheid, contact.
Ook in 1998 ontstond BouwMeesters i.s.m. Hester Pilz. Een bouwproject voor kinderen van gerecycleerd materiaal en geordende bundels takken. De kinderen worden uitgenodigd de centraal geplaatste boom ( in een paviljoentje ) verder te laten groeien met deze materialen.... knopen, vastbinden. Alle constructies zonder hamers en spijkers en alles wordt altijd weer gerecycleerd. Tot nu toe hebben ruim 20.000 kinderen met deze materialen gewerkt.
In 2000 volgde "United Threads" - een on-going borduurpaviljoen - en "Matching Models" - plastische witte klei-vloer in een paviljoentje, in opdracht van Somerset House londen.
Mensen worden uitgenodigd te participeren in en rondom de twee paviljoens.
De kaders en het materiaal zijn klei, canvas, wollen draden met het publiek in de actieve hoofdrol.
Daarna volgde in Bourke (Australië) Boxtel, Eindhoven en Den Bosch meerdere Community Art projecten.
Hierbij staat 'sociale cohesie' steeds centraal; tijdens een periode (variërend van 4 mnd tot 2 jaar) worden artistieke interventies ontwikkeld en uitgevoerd in stadsdelen die gerenoveerd worden. Woningbouwverenigingen en gemeenten zijn hierbij mijn opdrachtgevers.
Zoals in 2004/2005 het Community Art in een verpauperd stadsdeel van Eindhoven, Oud-Woensel/Hemelrijken: "de Gouden Meeuw" in opdracht van de gemeente Eindhoven i.s.m. Jan Hein van Melis.
Van 2005 tot 2007 woonde ik met mijn man Kim Bouwman en zoon Róman in Australië (diverse plekken rondom Sydney). Vanuit 'Arcadia' organiseerde ik in mijn 'bush-studio' art-classes & weekend art events voor kinderen en volwassenen. Daarnaast verzorgde ik workshops op de Steiner school. Met "United Threads" (borduurpaviljoen uitgevoerd in BAMBOO) reisde ik naar 3 festivals aan de Oostkust (NSW en Queensland). Voor het festival YAAMMA: "welkom" in de lokale Aboriginal taal in BOURKE ontwikkelde ik het "Yaamma - container" project, waarbij het verzamelen van het woord 'welkom' in diverse aboriginal talen centraal stond. Tijdens het laatste jaar van mijn verblijf in Autralië heb ik intensief gewerkt aan "The Ironingboard project": een theatraal tableau vivant waarbij Aboriginals & 'White fellas' simultaan optreden. Helaas heeft dit project nog geen premiére mogen beleven.
Tevens werd in 2006, in opdracht van Jaap Verseput "Stichting Picnic- eiland " te Zonnemaire ( Schouwen-duiveland ), mijn picnicplek "zingend zand" gerealiseerd en geïnstalleerd door Jaap en Eric Odinot. Een geluidscollage van levensverhalen in lokaal dialect van eilandbewoners en dichtregels van groep 8 (op Mp3 spelers). Zittend op ijzeren tractorzitjes (de tribune) luistert de passant naar deze verhalen en dichtregels.
Vanaf 2007, terug in Nederland, gaf ik vele workshops "intuïtief/zelfsturend tekenen" en volgenden er vele Community Art projecten:
- 2008-2010 i.o.v. Gemeente Boxtel en woonstichting Sint Joseph: “Parels in de wijk " gedurende 2 jaar initiëren en uitvoeren van projecten ter bevordering van sociale cohesie i.s.m. scholen en bewoners van Selissenwal.
- 2009 i.o.v. de Makerskamer, Hambaken (s'-Hertogenbosch) ontwerp en herinrichtig van een zwaar verwaarloosd terras “Wij hebben een streepje voor ".
- 2010 i.o.v de Makerskamer, Hambaken (s'-Hertogenbosch). Ontwerp en uitvoering van een buurtplein “Hidden paradise" met handbeschilderde tegels door buurtbewoners van de Tuba.
- 2011-2012 i.o.v. de Makerskamer en woonstichting Sint Joseph te Boxtel i.s.m. Guus Voermans; “Lichtverb(l)indend Breukelen”; een lichtsculptuur gebouwd door buurtbewoners van Breukelen.
- 2016- 2020 i.o.v. 'Belles Amies Boxtel' i.s.m. Peter van Polanen; een geluidssculptuur "Geluids-portretten/levensklanken" voor de belevingstuin van Huize Liduina. Het zijn geluidscollages op mp3 van mensen met Alzheimer en deze mp3's zijn in de hiervoor gemaakte keramische stenen ingebouwd welke verspreid liggen in de tuin.
- 2022 Land Art project - work in progress - i.o.v. "Fabriek Magnifique" presentatie juli 2022, Julianapark te Veghel
2019-heden: Autonoom teken- en schilderwerk. En het Rune servies (keramiek).